مراقبت های بعد از عمل واریس

واریس پا یکی از مشکلات رایج در میان زنان و مردان است که ضمن ایجاد یک ظاهر ناخوشایند در پاها، با ناراحتی و درد نیز همراه می ‌باشد. برای درمان واریس از روش‌ های متعددی از جمله عمل جراحی استفاده می ‌شود. درصورتی که بیمار به مراقبت های بعد از عمل واریس توجه داشته باشد، می‌ تواند بدون داشتن درد و بدون اینکه عوارض بعد از عمل واریس را تجربه کند، دوره نقاهت را پشت سر بگذارد. در ادامه این محتوا با ما همراه شوید تا با مراقبت های لازم بعد از عمل واریس آشنا شویم.

فهرست مطالب

مراقبت های بعد از عمل واریس شامل چیست؟

مراقبت‌ هایی که بعد از عمل واریس نیاز است رعایت شوند، شامل موارد متعددی می ‌باشند. در ادامه پیرامون مهم ‌ترین مراقبت ‌ها در این زمینه توضیحاتی را آورده ‌ایم.

استراحت کافی بعد از عمل واریس پا

حتما بعد از انجام عمل واریس پا، به اندازه کافی استراحت کنید. استراحت کافی و نحوه خوابیدن بعد از عمل واریس از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. پزشکان توصیه می‌ کنند در هنگام خواب و یا در هنگام استراحت به خصوص در روزهای ابتدایی بعد از عمل واریس، حتما پاهای خود را در وضعیتی بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید. اینکار از تورم و تجمع خون در پاها جلوگیری خواهد کرد.

خصوص در روزهای ابتدایی بعد از عمل واریس، حتما پاهای خود را در وضعیتی بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید. اینکار از تورم و تجمع خون در پاها جلوگیری خواهد کرد.

مصرف دقیق و منظم داروهای تجویز شده توسط پزشک

بعد از انجام عمل واریس پا، پزشک داروهای مورد نیاز بعد از عمل واریس را برای شما تجویز خواهد کرد. معمولا پزشک داروهای ضدالتهاب استروئیدی (NSAIDs) را برای کم شدن میزان درد و التهاب و داروهای آنتی‌بیوتیک را برای جلوگیری از بروز عفونت برای بیمار تجویز می‌کند.

مصرف منظم و دقیق داروها، از بروز عارضه ‌های بعد از عمل جلوگیری می کند. ضمن اینکه باعث کم شدن علائم و نشانه ‌های بعد از جراحی واریس پا و طی سریع‌ تر دوره بهبودی نیز خواهد شد.

استفاده از جوراب‌ های واریس بعد از عمل

یکی از مهم‌ترین مراقبت های پس از عمل واریس پا استفاده از جوراب‌ های واریس بعد از عمل است. این نوع جوراب ‌ها با توجه به طراحی که دارند، باعث کم شدن تورم در پاها، کم شدن میزان درد، بهبود جریان خون و پیشگیری از تشکیل لخته ‌های خونی می ‌شوند. بهتر است در زمینه مدت زمان پوشیدن جوراب واریس بعد از عمل مطابق با نظر پزشک خود عمل کنید. از مهم ‌ترین نکات در مورد استفاده از جوراب ‌های واریس بعد از عمل، موارد زیر هستند:

  • معمولا پزشکان توصیه می‌کنند که بیماران بلافاصله بعد از عمل از جوراب ‌های واریس استفاده کنند. همینطور باید این جوراب‌ ها حداقل برای یک تا دو هفته و به صورت مداوم استفاده شوند.
  • یکی از توصیه های بعد از جراحی واریس، استفاده از این نوع جوراب‌ ها در طول روز برای چند ماه بعد از عمل است.
  • برای انتخاب جوراب بعد از واریس مطابق با نظر پزشک خود عمل کنید تا فشار مناسب بر روی پاهای شما اعمال شود.

داشتن فعالیت ‌های بدنی مناسب

پزشکان توصیه می‌کنند بیمار بعد از عمل واریس، فعالیت های بدنی ملایم داشته باشد. در زمینه ورزش های بعد از عمل واریس انتخاب اول، پیاده روی است. بیماران باید بلافاصله بعد از درمان، پیاده ‌روی سبک را آغاز کنند. روزانه حداقل 30 دقیقه پیاده روی داشته باشند تا جریان خون در پاها بهبود پیدا کند. این فرآیند از ایجاد لخته‌ های خونی در پاها جلوگیری می‌ کند.

ورزش بعد از عمل واریس باید در حد پیاده ‌روی و سبک باشد. هر گونه فعالیت سنگین و ورزش ‌های پرتحرک بلافاصله بعد از عمل واریس پا ممنوع است. ورزش سنگین زمینه ساز افزایش فشار در عروق و تشدید تورم در پاها خواهد بود.

حرکت پاها در روند بهبودی بسیار تاثیرگذار است. بیماران باید از نشستن و ایستادن طولانی مدت خودداری کنند و برای بهبود جریان خون و همینطور کم شدن تورم در پاها، حتما پاهایشان را به صورت منظم حرکت دهند.

مراقبت از محل درمان

یکی از نکات مهم بعد از جراحی واریس پا توجه به محل درمان است. در این زمینه نکات زیر مهم هستند:

  • در صورتی داشتن پانسمان بعد از جراحی واریس، مطابق با نظر پزشک برای تعویض آن اقدام کنید. معمولا پانسمان باید به مدت 24 تا 48 ساعت در ناحیه عمل باقی بماند و به صورت مرتب تعویض شود.
  • خارش ناحیه تحت درمان ممنوع است.
  • اگر پزشک پماد خاصی را برای کم شدن التهاب در ناحیه تحت درمان تجویز کرده است، به صورت مرتب استفاده کنید.
  • استفاده از یخ و یا کمپرس سرد برای کاهش تورم و کبودی در ناحیه درمان موثر است.
  • برای بهبودی سریع ‌تر و جلوگیری از عفونت، پیشنهاد می‌ شود از آب و صابون ملایم برای شستشوی ناحیه درمان استفاده کنید. به هیچ عنوان از لوسیون و کرم‌ های معطر استفاده نکنید چراکه باعث تحریک پوست شما خواهند شد.
  • از لمس محل درمان با دست آلوده خودداری کنید.
  • به مدت یک هفته از رفتن به حمام آب گرم، سونا و جکوزی خودداری نمایید. گرما باعث افزایش تورم بعد از عمل واریس خواهد شد.

در صورتی که نشانه ‌هایی از عفونت شامل قرمزی، تورم، درد شدید و… را تجربه کردید، سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.

تغذیه مناسب بعد از عمل واریس پا

یکی از موارد مهم در راهنمای بعد از عمل واریس، رعایت رژیم غذایی بعد از عمل واریس است. تغذیه مناسب بعد از این عمل، دارای نقش قابل توجهی در کم شدن عارضه های ناشی از عمل و بهبودی بیمار است.

در این زمینه رعایت نکات زیر حائز اهمیت است:

  • مصرف آب و مایعات: یکی از مراقبت‌ های بعد از عمل واریس، مصرف آب فراوان است که برای تسریع در زمان بهبودی بسیار تاثیرگذار می باشد. بهتر است روزانه حداقل 2 لیتر آب مصرف شود.
  • مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین های c و e: ویتامین های c و e در بهبود جریان خون تاثیر قابل توجهی دارند. با بهبود جریان خون در رگ‌ ها، احتمال بازگشت واریس نیز کمتر می شود. مواد حاوی ویتامین c باعث تحریک تولید پروتئین کلاژن و الاستین شده و در نهایت رگ های واریسی را قوی تر می کنند که احتمال خونریزی آن ها را کم می کند.
  • عدم استفاده از مواد چرب و حاوی کلسترول بالا: مصرف بیش از اندازه کلسترول و چربی باعث انسداد و تشکیل لخته خون و افزایش احتمال بروز بیماری واریس می‌ شود.
  • استفاده از موادغذایی حاوی فلاونوئیدها: مصرف غذاهایی که حاوی فلاونوئید هستند باعث تقویت دیواره رگ‌های خونی می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود بیماران بعد از عمل واریس درصد بالایی از سبزیجات و میوه‌جات را به دلیل برخورداری از خاصیت ضدالتهابی مصرف کنند. از منابع حاوی فلاونوئید می‌ توانیم به انواع فلفل، مرکبات، اسفناج و سبزیجات پهن برگ اشاره کنیم.

خودداری از مصرف الکل و دخانیات

مصرف الکل و دخانیات دارای تاثیر منفی بر روی گردش خون و سلامت عروق است. به همین دلیل برای بهبودی سریع‌تر بعد از عمل واریس و کم شدن عارضه ‌های ناشی از آن، مصرف آن‌ ها ممنوع است.

تغییرات در سبک زندگی

در نهایت برای اینکه بتوان نتایج درمان را حفظ کرد و از بازگشت واریس جلوگیری نمود، نیاز به برخی تغییرات در سبک زندگی می باشد. از جمله مواردی که در سبک زندگی سالم مهم هستند، موارد زیر می‌ باشند:

  • وزن خود را در محدوده مناسب و سالم حفظ کنید. اضافه وزن به معنی فشار بیشتر بر روی رگ ‌ها است. این موضوع خطر بازگشت واریس را افزایش می ‌دهد. لازمه حفظ وزن مناسب، رعایت رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می‌ باشد.
  • تغذیه سالم بعد از عمل واریس بسیار مهم است. همانطور که اشاره کردیم افراد باید تلاش کنند از یک رژیم غذایی سرشار از فیبر، ویتامین، مواد معدنی و… پیروی کنند.
  • نشستن و یا ایستادن طولانی بعد از عمل واریس به هیچ وجه توصیه نمی‌ شود. هر چند وقت یکبار باید پاها حرکت داده شوند تا جریان خون بهبود پیدا کند.

پیگیری و ویزیت‌ های پزشکی

یکی از اقدامات لازم بعد از جراحی واریس پیگیری منظم و مراجعه به پزشک متخصص است. در طی ویزیت ‌هایی که پزشک متخصص انجام می ‌دهد، روند بهبودی بیماری بعد از جراحی بررسی می ‌شود و در صورت نیاز اقدامات پیشگیرانه صورت می ‌گیرد. ممکن است به صلاح دید پزشک، تا چندین ماه بعد از عمل نیز نیاز به ویزیت و پیگیری پزشکی باشد.

چه چیزهایی بعد از جراحی واریس ممنوع است؟

انجام برخی کارها بعد از جراحی واریس پا ممنوع هستند. کارهایی که نباید بعد از عمل واریس انجام داد، شامل موارد زیر می باشند:

  • ورزش و فعالیت شدید بدنی (دویدن، وزنه برداری، ورزش های گروهی و…)
  • نشستن و ایستادن طولانی مدت
  • اپیلاسیون و یا اصلاح ناحیه تحت درمان
  • شنا در استخر و یا دریاچه و جکوزی (حداقل برای یک هفته)
  • حمام کردن (حداقل برای سه روز)
  • رانندگی (حداقل برای 48 ساعت)
  • قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید (حداقل برای سه هفته)
  • و…

توصیه می‌ کنیم برای آشنایی با بایدها و نبایدهای بعد از عمل واریس و همینطور بهترین روش های کاهش درد بعد از عمل واریس، حتما با پزشک خود مشورت کنید و مطابق با نظر او عمل کنید.

اکنون به صورت رایگان درخواست دهید

سخن آخر

انجام برخی کارها بعد از جراحی واریس پا ممنوع هستند. کارهایی که نباید بعد از عمل واریس انجام داد، شامل موارد زیر می باشند:

  • ورزش و فعالیت شدید بدنی (دویدن، وزنه برداری، ورزش های گروهی و…)
  • نشستن و ایستادن طولانی مدت
  • اپیلاسیون و یا اصلاح ناحیه تحت درمان
  • شنا در استخر و یا دریاچه و جکوزی (حداقل برای یک هفته)
  • حمام کردن (حداقل برای سه روز)
  • رانندگی (حداقل برای 48 ساعت)
  • قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید (حداقل برای سه هفته)
  • و…

توصیه می‌ کنیم برای آشنایی با بایدها و نبایدهای بعد از عمل واریس و همینطور بهترین روش های کاهش درد بعد از عمل واریس، حتما با پزشک خود مشورت کنید و مطابق با نظر او عمل کنید.

در صورت بروز علائم شدید یا مداوم، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان مناسب را دریافت کنید و از عوارض جدی‌تر جلوگیری شود. مشاوره با تیم پزشکی حاذق کلینیک واریس دکتر جمالی می‌تواند به شما کمک کند تا بهترین راهکارهای درمانی را برای واریس بیابید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *