واریس پا یکی از بیماری های رایج میان مردم که در زنان بیشتر از مردان بروز می کند. یکی از دلایل افزایش درصد بروز واریس میان زنان، رابطه بین یائسگی و واریس است.
در دوران یائسگی بدن دچار تغیییرات هورمونی می شود که می تواند مشکلاتی برای فرد ایجاد کند. تاثیر یائسگی بر واریس می تواند موجب بروز رگهای واریسی بویژه در ناحیه پاها گردد. درادامه مطالب می خواهیم درباره رابطه بین یائسگی و واریس و علل های ایجاد آن با هم صحبت کنیم. پس تا پایان ما را همراهی کنید.
آیا یائسگی باعث واریس می شود؟
یائسگی به معنای تمام شدن دوران عادت ماهانه در زنان است و پس از یائسگی دیگر عادت ماهانه رخ نمی دهد. علت بروز یائسگی، کاهش میزان هورمون استروژن و پروژسترون در خون است که جز هورمون های اصلی تولید مثل هستند. تغییرات هورمونی استروژن و پروژسترون موجب ضعیف شدن دیواره رگها می گردد که درنتیجه خون را با نیروی ضعیف تری به سمت قلب پمپاژ می کنند.
اگر خون موجود در پاها تجمع پیدا کند، باعث ایجاد فشار به رگ ها می شود که بیماری واریس را ایجاد می کنند. هورمون های یائسگی و واریس با هم ارتباط مستقیمی دارند و روی یکدیگر اثر می گذارند. همچنین در زمان یائسگی متابولیسم بدن با سرعت پایینی انجام می شود که باعث افزایش وزن در زنان یائسه شده می گردد. پس یکی از علت واریس بعد از یائسگی می تواند همین افزایش وزن باشد. اگر شما نیز دچار اضافه وزن شدید هستید باید حتما ورزش کنید که همین امر می تواند موجب افزایش رگهای واریسی شود.
تغییرات رگ های پا در یائسگی
اگر شما در اثر تغییرات هورمونی یائسگی به واریس دچار شده اید، علائم زیر می تواند به شما در تشخیص بهتر کمک کند:
- ورم کردن، بزرگ شدن و پیچ خوردگی رگ ها در زیر پوست
- احساس درد و سنگینی در پاها
- خارش پوستی در نواحی واریسی
- در زمان ایستادن یا نشستن طولانی مدت درد شدیدی در پاها احساس کنید.
- گرفتگی عضلات پا در هنگام شب
- لخته شدن خون در رگ های سطحی که ممکن است با درد همراه باشد.
تشخیص واریس
برای تشخیص درست واریس معمولا پزشک از روش معاینه بالینی استفاده می کند. همچنین ممکن است از آزمایش خون، سونوگرافی داپلر، پلتیسموگرافی و آزمایشات تصویری برای تشخیص بهتر رگها و وجود لخته خون کمک بگیرد.
اکنون به صورت رایگان درخواست دهید
درمان واریس در دوران یائسگی
تغییرات واریس در یائسگی می تواند تشدید یابد که نیازمند درمان و مراجعه به پزشک است. روش های درمانی واریس عبارتند از:
پوشیدن جوراب های واریسی
جوارب واریس بصورتی طراحی شده است که دائما فشار یکنواختی به پاها وارد می کند که در تقویت گردش خون بسیار موثر است. همچنین پوشیدن جوراب واریس می تواند به تسکین درد، نارحتی و ورم پاهای شما در اثر رگ های واریسی کمک نماید.
اسکلروتراپی
اسکلروتراپی یک راه غیرتهاجمی است که باید توسط متخصص انجام شود. در این روش پزشک از یک سوزن بسیار ظریف برای تزریق یک محلول جهت مسدود نمودن رگ های واریسی استفاده می کند. این محلول تزریقی می تواند پوشش درونی رگ ها را متورم کند و از جریان خون درون آنها جلوگیری نماید. درنتیجه خون بجای عبور از رگ های واریسی، از رگ های سالم منتقل می شود. ممکن است پزشک برای بهبود رگ های واریسی بیشتر از یک مرتبه تزریق را انجام دهد. چونکه در این روش هیچ برش و زخمی برجای نمی ماند، بیماران حداقل درد را تجربه می کنند.
لیزر درمانی
یکی از راه های ایمن برای درمان واریس در دوران یائسگی، لیزر درمانی است. در این روش از یک کاتتر جهت هدایت اولتراسوند به درون رگها استفاده می شود سپس رگ واریسی با کمک لیزر کاملا از بین می رود. لیزر درمانی با حداقل درد و تهاجم همراه است که اثر بخشی فوری دارد.
روش آر اف
در این روش یک لوله را به داخل رگ واریسی وارد می کنند و نوک کاتتر را با انرژی امواج رادیویی حرارت می دهند. این حرارت باعث می شود تا رگ مسدود شود. روش آر اف را بیشتر برای درمان رگ های واریسی بزرگ استفاده می کنند.
عمل جراحی
روش عمل جراحی برای درمان رگ های واریسی یکی از راهکارهای رایج است. عمل جراحی به دو روش انجام می شود:
1.مسدودکردن و بیرون آوردن رگ های واریسی: بیمار در طی عمل بیهوش یا بی حس می شود. پزشک برش های ریزی در بالای ران و پشت زانو ایجاد می کند و رگ های واریسی را در محل اتصال با رگهای سالم می بنند یا گره می زنند. پس از عمل بیمار باید تا 6 هفته از جورابهای واریسی استفاده کند و تا 2 هفته استراحت نماید.
در روش خارج سازی رگ واریسی، پزشک برشی در اواخر رگ واریسی ایجاد می کند و در محل اتصال با رگ سالم، آنرا گره می زند. سپس یک سیم در آن داخل و خارج می شود تا رگ کاملا از بین برود.
2.بریدن رگهای واریسی یا فلبکتومی سرپایی: در این روش درمانی پزشک با کمک یک برش کوچک در سطح پوست، رگ های واریسی بزرگ را از بین می برد. اندازه برش در حد یک میلی متر است و بخیه و جراحتی برجای نمی گذارد. برای راحتی بیشتر بیمار از بی حسی موضعی می توان استفاده کرد.
در صورت بروز علائم شدید یا مداوم، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان مناسب را دریافت کنید و از عوارض جدیتر جلوگیری شود. مشاوره با تیم پزشکی حاذق کلینیک واریس دکتر جمالی میتواند به شما کمک کند تا بهترین راهکارهای درمانی را برای واریس بیابید.
بدون نظر