واریس طنابی نوعی از انواع مختلف واریس است که در اثر نارسایی و عمکلرد ناصحیح دریچه های سیاهرگی بوجود می آید. در این نوع واریس، خون به مقدار لازم به قلب پمپاژ نمی شود که در نتیجه این وضعیت خون تجمع پیدا می کند. از علائم واریس طنابی یا شاخه ای می توان به رگ های متورم، پیچ خورده و طنابی شکل با رنگ های بنفش، آبی یا قرمز اشاره نمود که گاها دردناک می شوند. در اکثر بیماران رگ های واریسی طنابی در بخش پایینی ساق پا بروز می کند.
روش های درمان واریس طنابی مختلف است و شامل گزینه های زیر می شود:
عمل جراحی، لیزردرمانی، فلبکتومی و استفاده از جوارب های واریس. در ادامه مطالب می خواهیم در خصوص واریس طنابی، علائم، روش های درمان و تمام نکات مربوط به این عارضه صحبت نماییم. لطفا ما را تا پایان همراهی کنید.
واریس طنابی چیست؟
دریچه موجود در رگ ها و عروق خونی گاهی اوقات بدلایل مختلفی دچار اختلال می شود. وظیفه اصلی این دریچه های یک طرفه این است که خون را دوباره به سمت قلب برگردانند. اگر در کارکرد دریچه ها اختلالی بوجود آید، مقدار خون مشخص برای برگشت به سمت قلب کاهش پیدا می کند و مابقی آن در عروق و رگ ها جمع می شود. درنتیجه این حالت، فشار زیادی به دیواره عروق و رگ های خونی وارد می شود که تغییر حالت می دهند. درنتیجه فشار ناشی از خون رگ ها حالت متورم، پیچ خورده و برجسته ای پیدا می کنند که معمولا به رنگ های آبی، سبز، قرمز یا بنفش دیده می شوند. دلیل نام گذاری این نوع واریس به طنابی بخاطر ظاهر طنابی شکلی است که دارند.
بطورکلی واریس شاخه ای شامل رگ های متورم، پیچ خورده و طنابی شکلی هستند که در هر ناحیه ای از بدن می توانند ایجاد شوند اما واریس طنابی در پا بیشتر دیده می شود.
اکنون به صورت رایگان درخواست دهید
آیا واریس طنابی خطرناک است؟
واریس طنابی بیماری خطرناکی نیست ولی ظاهر پوست را می تواند تغییر دهد و درصورت عدم درمان به مشکلات جدی تری تبدیل شود. واریس طنابی می تواند درگذر زمان گسترش پیدا کند و رگ های بیشتری را درگیر نماید. همچنین درصورت پیشرفت بیماری ممکن است به مشکلات پوستی منجر شود. بنابراین بهتر است در مراحل اولیه مشاهده واریس طنابی به پزشک مراجعه نمایید و اقدامات درمانی لازم را انجام دهید.
از جمله عارضه های جدی که واریس طنابی بهمراه دارد، کم شدن سرعت جریان خون و بوجود آمدن لخته های سطحی و ریز است. این لخته ها می توانند وارد عروق شوند و موجب آمبولی شوند. واریس طنابی نوعی بیماری رایج میان بزرگسالان است؛ بطوری که از هر 10 فرد بزرگسال می تواند 3 نفر را درگیر کند. سابقه خانوادگی در ایجاد واریس طنابی بسیار اثرگذار است.
علت واریس طنابی چیست
دانستن علت واریس طنابی می تواند در پیشگیری از واریس طنابی موثر باشد. بطور کلی هر سیاهرگی که در بدن وجود دارد می تواند موجب واریس گردد، ولی در پاها و ساق ها بیشتر بروز می یابد. ایستادن طولانی مدت، راه رفتن زیاد یا وارد شدن فشار بیش از اندازه به شکم یا پاها می تواند موجب ایجاد واریس شود.
طبق تحقیقات پزشکی عوامل زیر در ایجاد واریس طنابی دخیل هستند:
1.ژنتیک
اگر پدر یا مادر مبتلا به واریس باشد، احتمال اینکه فرزندشان به واریس نیز مبتلا شود حدودا 40 درصد است. اگر هر دو والد مبتلا باشند این عدد به 80 درصد تغییر می یابد.
2.جنسیت
بدلیل شرایط جسمی زنان دو برابر بیشتر از مردان در خطر ابتلا به واریس می باشند.
3.دوران بارداری
در زمان بارداری تغییرات هورمونی گسترده ای در بدن رخ می دهد که می تواند منجر به واریس گردد. همچنین بدلیل رشد جنین و افزایش حجم رحم، میزان حجم خون بدن بالا می رود که فشار به عروق خونی وارد می نماید.
*نکته ای که قابل ذکر این است که نشستن بصورت ضربدری در ایجاد واریس موثر نیست ولی می تواند این بیماری را تشدید نماید.
علائم واریس طنابی
علائم واریس طنابی در همه افراد یکسان نیست و شکل های گوناگونی دارد. گزینه های زیر جز پرتکرارترین علائم واریس طنابی می باشند:
- تغییرات در رنگ پوست
- حس خارش
- حس سوزش
- درد
- حساسیت به لمس شدن
- خستگی و بی حالی
- ایجاد زخم روی پاها
- ایجاد التهاب
- بوجودآمدن رنگدانه های قهوه ای
- .کهیر پوستی
- انقباض ساق پا، تورم مچ پا، احساس سنگینی و کرختی در پاها
رنگدانه های قهوه ای، التهاب و زخم های پوستی بدلیل خارج شدن مایعات از درون رگ در بافت های اطرافشان بخاطر فشار بیش ازحد اتفاق می افتد. رگ های واریسی اگر پیشرفت کنند می توانند موجب تورم ضعیفی در طولانی مدت بشوند که درنتیجه آن، اختلالات پوستی و بافتی مهمی رخ می دهد.
چگونه واریس طنابی را تشخیص دهیم؟
تشخیص قطعی واریس طنابی یا شاخه ای تنها با معاینه توسط پزشک متخصص امکان پذیر است. گاهی اوقات پزشک برای یافتن علت اصلی واریس از آزمایشات دیگری استفاده می کند، مانند سونوگرافی یا آنالوگ داپلر. علائم واریس طنابی گاهی اوقات مشابه سایر بیماری های است که تشخیص نهایی را فقط پزشک می تواند انجام دهد.
در صورت بروز علائم شدید یا مداوم، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان مناسب را دریافت کنید و از عوارض جدیتر جلوگیری شود. مشاوره با تیم پزشکی حاذق کلینیک واریس در شیراز دکتر جمالی میتواند به شما کمک کند تا بهترین راهکارهای درمانی را برای واریس بیابید.
بدون نظر