نارسایی قلب

سبک زندگی غلط و ناسالم موجب شده است تا قلب اکثریت افراد بدرستی کار نکند و مشکلاتی برای آنها بوجود بیاورد. نارسایی قلبی یکی از بیماری های خطرناک قلبی است که بعلت ضعیف شدن ماهیچه قلب بوجود می آید.

این بیماری برای ادامه زندگی فرد تهدیدآمیز است ولی با اقدامات پیشگیرانه و ساده ای مانند: اصلاح سبک زندگی، ورزش کردن، دور ماندن از عوامل خطرزا، ترک سیگار و رژیم غذایی صحیح می توان تا درصد زیادی از بروز این مشکل جلوگیری کرد.

در ادامه مطالب قصد داریم که بیماری نارسایی قلبی، علل ایجادکننده، عوارض و روش های درمانی آنرا بطور دقیق بررسی نماییم. پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

نارسایی قلبی چیست؟

بیماری نارسایی قلبی یکی از بیماری های حاد و خطرناک قلبی است که در آن قلب شخص نیروی کافی برای پمپاژ کردن خون را ندارد و خون در رگ ها، عروق و ریه ها تجمع پیدا می کند. در این وضعیت بیمار دچار تنگی نفس می شود و به سایر ارگان های بدن لطمه وارد می شود. نارسایی قلبی موجب شده تا قلب ضعیف شود و توانایی لازم برای پمپاژ خون به سایر اندام های بدن را از دست بدهد و ضربان قلب طبیعی دچار اختلال شود.

در برخی از بیماران نارسایی قلب باعث منقبض شدن عضلات قلب و کم شدن سرعت جریان خون می شود. این بیماری امروزه یکی از بیماری های شایع در جهان و ایران است که علل اصلی ایجاد آن، عملکرد ناصحیح ماهیچه های قلبی است. البته سایر بخش ها نیز می توانند در بروز نارسایی قلب موثر باشند.

اکنون به صورت رایگان درخواست دهید

چرا بیماری نارسایی قلبی بسیار مهم است؟

این بیماری از دو جنبه دارای اهمیت است:

  1. بیماری نارسایی قلبی در دنیا و ایران بسیار رایج شده است. یکی از دلایل رواج این بیماری، تشخیص درست و دقیق تر نسبت به گذشته است. همچنین مردم نسبت به علائم نارسایی قلبی اگاهی بیشتری پیدا کرده اند.
  2. علم پزشکی امروزه پیشرفت زیادی پیدا کرده است و اکثر بیماری های قلبی قابل کنترل و درمان هستند. ولی برخی از بیماری های قلبی قابلیت درمان قطعی ندارند که در گذر زمان ممکن است عوارضی برای قلب ایجاد نماید و نارسایی قلب بروز کند.

شاید برایتان عجیب باشد ولی نارسایی قلبی یکی از علل های اصلی مرگ و میر افراد است. بیماری سرطان نیز مانند نارسایی قلبی افراد بسیاری را درگیر می کند ولی آمار مرگ و میر ناشی از نارسایی قلب به مراتب بیشتر از سرطان می باشد.

علت نارسایی قلبی

در این بخش به بررسی علت نارسایی قلب می پردازیم. در اکثر اوقات ضعف ماهیچه قلبی بعلت آسیب رسیدن به قلب یا سایر بیماری هاست. البته سفت شدن غیرطبیعی قلب می تواند در ایجاد نارسایی قلبی موثر باشد.

محل اصلی پمپاژ خون، بطن است. گاهی ممکن است که بطن ها سفت شوند و با هر ضربان قلب بطورکامل از خون پر نشوند. این حالت در گذر زمان قلب را دچار اختلال می کند و توانایی لازم برای انتقال خون به سایر بخش های بدنی را از دست می دهد. در این وضعیت پزشک متخصص باید مقدار خون پمپاژ شده را بررسی کند و تشخیص دهد که آیا قلب سالم است یا خیر. بطورطبیعی قلب سالم باید حداقل 50 درصد از خون ورودی به بطن را بتواند به بیرون از بطن پمپاژ نماید.

دربرخی موارد علت نارسایی قلب، بیماری فشارخون است که باعث سفت شدن عضله قلب می شود. نارسایی قلبی می تواند بطن چپ، بطن راست یا هردو بطن را درگیر کند ولی در بیشتر مواقع نارسایی از بطن چپ آغاز می شود. بطورکلی علت نارسایی قلبی شامل موارد زیر است:

  • بیماری عروق کرونری
  • ضخیم شدن دیواره قلب
  • بیماری های دریچه قلبی
  • آریتمی قلب
  • بیماری های ریوی
  • دیابت
  • تیروئید پرکار/ کم کار
  • ایدز
  • کم خونی شدید
  • برخی روش های درمانی سرطان مثل شیمی درمانی
  • مصرف الکل یا مواد مخدر

علائم نارسایی قلب

از شایع ترین علائم نارسایی قلب می توان به تنگی نفس، تپش قلب، احساس ضعف، خستگی مزمن، مشکلات گوارشی، اختلال در سیستم های درون ریز بدنی و غیره اشاره نمود. نارسایی قلب ممکن است دائمی و مزمن باشد یا بطورناگهانی و وخیم شروع شود. علائم اختلال در قلب عبارتند از:

  • احساس تنگی نفس در زمان فعالیت یا حتی استراحت کردن
  • حس خستگی و ضعف عمومی بدن
  • ورم پاها یا تورم مچ پا
  • ضربان قلب نامنظم و سریع
  • سرفه کردن یا خس خس سینه بهمراه مخاط خونی سفید یا صورتی رنگ
  • ورم کردن ناحیه شکمی
  • بالا رفتن وزن ناگهانی بعلت تجمع مایعات
  • حالت تهوع و کم اشتهایی در نارسایی های قلبی ضعیف
  • عدم تمرکز یا کاهش هوشیاری
  • درد در ناحیه قفسه سینه که شاید خطر حمله قلبی باشد
  • تورم وریدهای گردنی

علائم نارسایی قلبی در کودکان

کودکان نیز ممکن است نارسایی قلبی بصورت مادرزادی باشند که علائم این بیماری عبارتند از:

  • کودک شما بخوبی رشد نمی کند و نسبت به همسن های خود ریزتر و لاغرتر است.
  • براحتی نفس نمی کشد و اکثر مواقع دچار تنگی نفس می شود.
  • اکثر اوقات حس خستگی زیادی دارد.
  • در زمان بازی و فعالیت بدنی زودتر از دوستان خود خسته می شود و نیاز به استراحت پیدا می کند.
  • حین غذاخوردن احساس کرختی دارد و خواب آلوده می شود.
  • بطور مداوم سرفه می کند و در ریه های خود حس پری و گرفتگی دارد.
  • تعریق زیاد

عوامل خطر نارسایی قلب

بیماری نارسایی قلب ممکن است برای هر فردی رخ دهد ولی برخی عوامل ابتلا به این بیماری را تشدید می نمایند. بیماری های ایجادکننده نارسایی قلب عبارتند از:

  1. کم خونی
  2. پرکاری تیروئید
  3. کم کاری تیروئید
  4. آمفیزم
  5. بیماری عروق کرونری قلب
  6. حمله قلبی
  7. اختلال در عمکلرد دریچه قلب
  8. فشارخون بالا
  9. بیماری های مادرزادی قلب
  10. دیابت
  11. آپنه خواب

تشخیص نارسایی قلب

تشخیص نارسایی قلب فقط کار پزشک متخصص است و برای تکمیل روند تشخیص حتما از شما یک شرح کامل می گیرد. همچنین برای تشخیص بهتر و دقیق تر ممکن است از آزمایش های زیر استفاده کند:

  1. آزمایش خون: عوامل اثرگذار بر بیماری نارسایی قلبی مانند دیابت و فشارخون را چک می کند.
  2. عکس برداری از قفسه سینه: با کمک اشعه ایکس می تواند وضعیت قلب و ریه ها چک کند.
  3. الکتروکاردیوگرام: با کمک نوار قلب، سیگنال های الکتریکی قلب ثبت می شود که روشی غیرتهاجمی و بی درد است.
  4. اکو قلب: با استفاده از امواج صوتی تصویری می توان اطلاعاتی درمورد اندازه قلب، اناتومی قلب، جریان خون و دریچه های قلبی کسب کرد.
  5. تست ورزش: این روش عمکلرد قلب هنگام فعالیت بدنی را ثبت می کند. مثلا پزشک از شما می خواهد روی تردمیل بدوید یا روی دوچرخه ثابت رکاب بزنید. البته ممکن است گاهی بجای ورزش از قرصی استفاده شود که همان تاثیر ورزش را روی قلب می گذارد.
  6. سی تی اسکن: با این ورش یک تصویر از قلب و قفسه سینه تهیه می شود که روی کلیه اثرگذار است.
  7. ام آر آی: با استفاده از امواج رادیویی یک تصویر دقیق از قلب کسب می شود.
  8. آنژیوگرافی: در آنژیوگرافی یک لوله ظریف از راه یک رگ خونی به سمت قلب فرستاده می شود. یک رنگ خاص از طریق کاتتر تزریق می شود که با اشعه ایکس براحتی مسدودیت رگ ها مشخص می گردد.
  9. بیوپسی میوکارد: برای تشخیص بیماری های عضله قلب گاهی پزشک یک لوله ظریف و منعطف را وارد سیاهرگ گردن یا کشاله ران می کند و با کمک این ابزار، بخش کوچکی از قلب را جدا می سازد.

درمان نارسایی قلب

نارسایی قلب حاد و مزمن قابل درمان قطعی نیست ولی می توان آنرا در طول زندگی کنترل کرد و علائم آنرا کاهش داد.

1.دارو درمانی

یکی از درمان های مهم برای نارسایی قلب، مصرف دارو است. پزشک متخصص برای کنترل این بیماری داروهای مختلفی مانند: کاپتوپریل، متوپرولول، دیورتیک ها و غیره را تجویز می کند.

2.ورزش منظم

بسیاری از مردم فکر می کنند ورزش برای نارسایی قلب مضر است درحالی که ورزش طبق نظر پزشک برای بهبود بیماری بسیار موثر است.

3.کنترل رژیم غذایی

یکی از روش های پیشگیری از نارسایی قلب و سایر بیماری‌ها رعایت رژیم و پرهیز غذایی است. افراد مبتلا به بیماری قلبی باید از مصرف بیش از حد نمک، فست‌ فود، کنسرو، کمپوت، آبمیوه های صنعتی، غذاهای چرب و سرخ شده پرهیز کنند.

4.جراحی

5.قلب مصنوعی

6.باتری قلب

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

بیماری های قلبی بسیار خطرناک هستند و باید به محض مشاهده علائم و جلوگیری از عوارض نارسایی قلب ضروری است حتما به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کرد. یکی از بهترین پزشک های حوزه قلب برای درمان انوع بیماری های قلبی، دکتر جمالی است. کلینیک تخصصی دکتر جمالی در شیراز است که ارائه دهنده پیشرفته ترین روشهای درمانی در ایران می باشد. تیم پزشکی حرفه ای، درمان موثر، تشخیص صحیح و قطعی، استفاده از روشهای درمانی کم تهاجم و رفتار محترمانه با بیمار از جمله مزایای مراجعه به کلینیک دکتر جمالی است. برای کسب اطلاعات بیشتر و پذیرش آنلاین می توانید به وب سایت دکتر جمالی سر بزنید.

در صورت بروز علائم شدید یا مداوم، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان مناسب را دریافت کنید و از عوارض جدی‌تر جلوگیری شود. مشاوره با تیم پزشکی حاذق مرکز واریس در شیراز دکتر جمالی می‌تواند به شما کمک کند تا بهترین راهکارهای درمانی را برای واریس بیابید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *