بیماری های گوناگون از دیرباز همیشه همراه انسان بوده و روش های درمانی مختلفی برای هر بیماری وجود دارد. سندروم پای بی قرار یکی از بیماری های شنیده شده است که با مراجعه به پزشک حرفه ای و روش های درمانی مختلف بهبود می باید.
سندروم پای بی قرار چیست؟
سندروم پای بی قرار یا RLS نوعی اختلال در سیستم عصبی فرد که بدلیل آن شخص پاهای خود را دوست دارد تکان دهد. این سندروم بعنوان بیماری ویلیس اکبوم رایج شده است. پزشکان متخصص سندروم پای بی قرار را نوعی اختلال خواب حساب می کنند، چون بطور معمول هنگامی رخ می دهد و شدید می گردد که فرد در حال استراحت کردن است. این اتفاق می تواند زمانی که بطور طولانی مجبور به نشستن یا خوابیدن هستید برایتان مشکل ساز شود. اگر در زمان مناسب به پزشک مراجعه نکنید، بیماری می تواند بدتر شود و شرایط را برایتان سخت تر کند.
احتمال بروز این سندروم برای زنان میانسال بیشتر از مردان است. بروز بیماری گاهی قابل تشخیص نیست و نشانه های آن خیلی کم رخ می دهد ولی در آن هنگام نیز قابل درمان است و روند پیشرفت را قطع خواهد کرد.
علت سندروم پای بی قرار
1.سندروم پای بی قرار اولیه یا ایدیوپاتیک
ایدیوپاتیک بدلیل RLS بروز پیدا می کند که شامل خصوصیات زیر است:
- غالبا پیش از 40 سالگی شروع می شود.
- امکان دارد از کودکی شروع شود.
- امکان دارد دلیل ژنتیکی داشته باشد.
- این نوع سندروم معمولا در کل زندگی فرد ادامه دارد.
سندروم نوع اولیه احتمال دارد علائم همیشگی نداشته باشد ولی به مرور زمان وخیم تر گردد. همچنین تقریبا 3/2 کسانی که مبتلا به این بیماری می شوند یکی اعضای خانواده خود نیز مبتلا به این بیماری می باشد.
2.سندروم پای بی قرار ثانویه
این سندروم بعلت بیماری یا اختلالات دیگری رخ می دهد. این سندروم غالبا پس از 45 سالگی شروع شده و دلیل ژنتیکی ندارد. شامل خصوصیات زیر است:
- بطور یکدفعه ای شروع می شود.
- نشانه های آن به مرور زمان وخیم نمی گردد.
- از لحاظ شدت و نشانه های بیماری ممکن است از نوع اولیه شدیدتر باشد.
اکنون به صورت رایگان درخواست دهید
سندرم پای بی قرار در بارداری
یکی از علل های متداول سندروم پای بی قرار ثانویه، بارداری است. بعضی از زنان باردار در 3 ماهه پایان بارداری ممکن است این بیماری را تجربه کنند. معمولا یک ماه بعد از زایمان علائم آن از بین می رود.

دلایل سندرم پای بی قرار
این بیماری مانند سایر بیماری ها بدلیل مجموعه از علل ها رخ می دهد، مثل:
فقر آهن
فقر آهن یکی از علل های ایجاد این بیماری است. همچنین خونریزی معده و روده، دوران پریود سخت و یا اهدای خون مداوم می تواند کمبود آهن شما را تشدید کند که بدنبال آن احتمال بروز پای بی قرار افزایش می یابد.
بیماری کلیوی مزمن
بیماری های کلیوی بویژه در مراحل آخر می تواند بروز سندروم پای بی قرار را بیشتر کند. اگر فرد دیالیز شود این احتمال بالاتر می رود. معمولا افرادی که نارسایی کلیه دارند؛ دچار کم خونی نیز هستند که عملکرد پایین کلیه ها و فقر آهن می تواند بروز بیماری را تشدید کند.
مشکلات عصبی
بعضی از بیماری های سیستم عصبی می تواند نشانه های این سندروم را بیشتر کند. در بیماری پارکینسون بطور مستقیم مسیر دوپامینرژیک دچار اختلال می گردد. ولی در ام اس اتصال نورون ها کاهش می باید. در بیماری MS غلاف های میلین دچار آسیب می شوند و عصب ها نارسانا می شوند و روند انتقال پیام های عصبی بیشتر می گردد. درنتیجه بیماری ام اس و پارکینسون هر دو می توانند ارتباط سیستم عصبی را مختل کنند و علائم ناشی از RLS را افزایش دهند. همچنین داروهایی که برای درمان این دو بیماری مصرف می شود خود می تواند احتمال بروز سندرم را بالا ببرد.
دیابت
بین دیابت و سندروم پای بی قرار ارتباط مستقیم وجود دارد. طبق تحقیقات صورت گرفته کسانی که دچار دیابت هستند 2 یا 3 برابر بیشتر از بقیه افراد در معرض این مشکل قرار دارند.
نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی نوعی آسیب رسیدن به عصب های دست یا پا می باشد. علل آن می تواند اعتیاد به الکل و بیماری هایی چون دیابت باشد.
آسیب به طناب نخاعی
بدلیل آسیب های مختلفی ممکن است ضایعاتی روی طناب نخاعی بوجود بیاید که به RLS مرتبط هستند. همچنین بی حسی نخاعی احتمال ابتلا به این بیماری را بیشتر می کند.
علل های دیگری چون آسیب به رگ های خونی پا می تواند موجب این سندروم شود. ورید های واریسی نه تنها زیبایی پا را کاهش می دهند بلکه اگر با درد و عذاب همراه باشد بروز این سندروم را ممکن می سازد.

علائم سندروم پای بی قرار
معمول ترین نشانه این بیماری حرکت مداوم و شدید پا زمان استراحت کردن مانند نشستن یا دراز کشیدن است ولی سایر علائم زیر را نیز دارد:
- بهبود وضعیت بعد از حرکت دادن: این سندروم بطور معمول بعد از حرکت دادن پا مانند راه رفتن، حرکات کششی و تکان دادن آهسته بهبود می یابد.
- وخیم تر شدن علائم هنگام غروب: علائم ناشی از این سندروم زمان غروب آفتاب و شب بیشتر می شود.
- منقبض شدن ناگهانی عضلات پا در شب: RLS ممکن با یک اختلال رایج همراه شود و شما زمانی که در خواب هستید پاهایتان تکان شدید بخورند یا لگد بزنند.
- خواب ناآرام: چون که فرد در زمان استراحت پاهایش را مدام حرکت می دهد دچار وضعیت آزاردهنده ای می شود و برخلاف سایر افراد دیرتر به خواب می رود.
علائم دیگری چون خارش، انقباض و درد کردن عضله می تواند همراه باشد.
درمان سندرم پای بی قرار
- استفاده از دارو: تحت نظر پزشک داروهایی می توان برای بهبود سندروم استفاده نمود. مانند داروهایی که سطح دوپامین مغز را افزایش می دهند، داروهای که بر کانال های کلسیمی موثراند، شل کننده عضلات و ایپوئیدها.
- طب سوزنی: طب سوزنی می تواند جریان خون در پا را افزایش دهد و موجب کاهش درد شود. این راهکار عارضه ندارد و فورا پس از انجام متوجه کاهش درد خواهید شد.
تشخیص سندروم پای بی قرار
روش های گوناگونی برای تشخیص توسط پزشک صورت می گیرد. مانند:
- پرسش درمورد بیماری های زمینه ای خانوادگی
- تست کم خونی
- بررسی دیابت و عملکرد کلیه
- بررسی ارگان های داخلی
- تیروئید
- الکترومیوگرافی
- پلی سومنوگرافی
- ارجاع به متخصص اختلالات خواب، مغز و اعصاب و دیگر متخصصین
راه های کاهش سندروم پای بی قرار
ورزش کردن طبق بررسی ها روزانه 30 الی 60 دقیقه ورزش آرام می تواند علائم را کاهش دهد. یوگا کردن، حرکات کششی، دوچرخه سواری و شنا راهکارهای موثری برای کاهش نشانه های این بیماریست. همچنین توجه کنید که ورزش های شدید و انجام حرکات با نواحی درگیر درد می تواند وضعیت را بدتر کند.
سندروم پای بی قرار در خواب
این بیماری امکان دارد با اختلال متداولی بنام اختلال حرکت دوره ای یا PLMD ارتباط داشته باشد. این اختلال سبب می شود تا در هنگام خواب پاها بصورت غیرارادی تکان بخورند یا لگد بزنند.
درمان خانگی سندرم پای بی قرار
گاهی اوقات انجام کارهای ساده و دردسترس می تواند در بهبود بیماری بسیار موثر واقع شود. در ادامه تعدادی از راهکارهای خانگی برای درمان RLS را بیان می کنیم.
خواب سالم و کافی داشته باشید.
داشتن خواب سالم و باکیفیت برای افراد دچار سندروم پای بی قرار بسیار مهم است. این فراد بطورکلی مشکل خواب دارند ولی با انجام روش های زیر می توانیم سطح کیفیت خواب را بالا ببریم:
روزانه در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و خارج شوید.
محل خواب باید تاریک، سرد و بیصدا باشد.
- گوشی، تلویزیون یا هر وسیله ای که تمرکزتان را پایین می آورد از اتاق خواب حدف نمایید.
- قبل از خواب از کارکردن با وسیله های الکترونیکی بپرهیزید، زیرا نورآبی این وسایل می تواند چرخه خواب طبیعی را برهم زند.
- .به ماساژ درمانی بروید.
ماساژ دادن عضلات پا بطور قطعی مشکلتان را حل نمی کند ولی با تقویت گردش خون و افزاش ترشح دوپامین می تواند موثر باشد. همچنین ماساژ به خواب راحت تر کمک می کند. شما می توانید روزانه 30 الی 45 دقیقه بصورت آرام پای خود را بمالید و علائم این سندرم را کاهش دهید.
- استفاده از باند کشی
استفاده از باندکشی یا جوراب سندروم پای بی قرار می تواند در بهبود علائم بسیار موثر باشد. ین جوراب به نقاط خاصی از بخش پایینی مچ پا فشار وارد می کند که موجب می گردد پیام هایی به مغز ارسال شود. مغز ماهیچه های دچار RLS را تحت فرمان قرار می دهد و آنها را شل می کند.
- کمپرس آب گرم یا خنک
- عدم مصرف کافئین و الکل
- رژیم غذایی مناسب
بهترین روش های درمان سندرم پای بی قرار
روش های گوناگونی برای درمان RLS وجود دارد. یکی از مهم ترین ها، مراجعه به یک پزشک متخصص و حاذق است که سندروم را بدرستی تشخیص دهد و روش درمانی موثر را برایتان بکار گیرد. همانطور که گفتیم واریس پا یکی از علل های بروز سندروم پای بی قرار است که کلینیک دکترجمالی بطور تخصصی به درمان این مشکل می پردازد. این کلینیک واریس واقع در شیراز است و شامل مجموعه از متخصصان حرفه ای است.
در صورت بروز علائم شدید یا مداوم، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان مناسب را دریافت کنید و از عوارض جدیتر جلوگیری شود. مشاوره با تیم پزشکی حاذق کلینیک واریس دکتر جمالی میتواند به شما کمک کند تا بهترین راهکارهای درمانی را برای بهبود سندرم پای بی قرار بیابید.
بدون نظر