واریس عنکبوتی

واریس عنکبوتی عارضه خطرناکی نیست، اما ممکن است نشان‌دهنده بیماری‌های زمینه‌ای مانند روزاسه پوستی یا واریس باشند. آنها می‌توانند به صورت خطوط موازی در ناحیه ران پا ظاهر شوند یا به شکل خوشه‌ای روی پوست صورت دیده شوند. در ادامه علاوه بر پاسخ به سوال واریس عنکبوتی چیست، توجه شما را جلب می‌کنیم به علل، علائم و راه‌های درمان این بیماری.

فهرست مطالب

واریس عنکبوتی چیست؟

رگهای عنکبوتی رگهای ریز و آسیب دیده هستند که در سطح پاها یا صورت ظاهر، که اغلب واریس عنکبوتی (Spider veins) نامیده می‌شوند. این رگها عموماً دردناک یا خطرناک نیستند، اما برخی از افراد به دلایل زیبایی ممکن است بخواهند آنها را درمان کنند.

رگهای عنکبوتی می‌توانند به رنگ آبی، بنفش یا قرمز باشند و به صورت خطوط نازک، تارها یا شاخه‌ها روی پوست دیده می‌شوند. گاهی اوقات به این رگها رگهای نخ نیز گفته می‌شود. اگر مجبور هستید برای مدت طولانی ساعاتی را سرپا بگذرانید، در این صورت شما به شدت در معرض ابتلا به واریس (Varices) یا رگهای خونی متورم قرار می‌گیرید. این وضعیت عموماً در افراد بالای ۴۰ سال مشاهده می‌شود. همچنین نشستن به مدت طولانی و کمبود تحرک نیز می‌تواند شما را در معرض خطر ابتلا به رگهای واریسی قرار دهد.

برای درمان و کاهش وضعیت نامطلوب ظاهری رگهای عنکبوتی در پاها و یا صورت، روش‌های درمانی زیادی وجود دارد. در این مقاله، به عوامل خطر برای وریدهای عنکبوتی، روش‌های درمان رگهای عنکبوتی و پیشگیری از آن اشاره خواهیم کرد.

علائم و شکل ظاهری واریس عنکبوتی

علائم واریس عنکبوتی شامل احساس نبض و ضربان شدید در پا، گرفتگی و خواب رفتگی، تورم و التهاب، خارش و قرمزی، حس دردناک در لمس، احساس گرمی در محل واریس (نشانه وجود لخته خون)، زخم یا لکه پوستی، خونریزی رگ‌های واریسی، خستگی و جلوگیری از فعالیت روزانه، تشدید درد بعد از نشستن یا ایستادن طولانی مدت، خارش در اطراف رگ‌های گرفته شده و تغییر رنگ پوست در اطراف واریس عنکبوتی است. جالب است بدانید که پهنای این رگ‌ها چیزی تا حدود ۱ تا ۳ میلیمتر می‌رسد.

اما سوال اساسی اینجاست که چه زمانی برای بررسی علائم رگ‌های عنکبوتی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر احساس درد و ناراحتی داشتید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. هر چند رگ عنکبوتی نشانه بیماری قلبی نیست و با آن ارتباطی ندارد، اما اگر بیماری قلبی دارید و نگران ارتباط آن با واریس هستید، می‌توانید با یک متخصص قلب و عروق مشاوره کنید.

علل واریس عنکبوتی

رگ‌های عنکبوتی به علل متعددی برمی‌گردند. عملکرد دریچه‌های موجود در داخل رگ‌ها نقش مهمی در ایجاد آنها دارد. خون در بدن از طریق سیاهرگ‌ها به سمت قلب جریان دارد و دریچه‌های یکطرفه‌ای که در داخل رگ‌ها قرار دارند، از بازگشت خون جلوگیری می‌کنند.

 اما در صورت ضعف این دریچه‌ها به دلایل مختلف مانند بیماری‌های زمینه‌ای، ضربه و آسیب، این دریچه‌ها کارایی خود را از دست می‌دهند. این موضوع باعث متوقف شدن جریان خون در مسیر اصلی رگ می‌شود و خون در داخل رگ جمع می‌شود. در نتیجه، رگ‌های شاخه‌ای یا رگهای عنکبوتی شکل می‌گیرند.

عوامل زیر از علل ایجاد رگهای عنکبوتی هستند که دانستن آنها می‌تواند شما را از شکل‌گیری این بیماری در بدنتان محافظت کند:

  • بارداری: تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند باعث ایجاد رگ‌های عنکبوتی شود.
  • ژنتیک: وجود تمایل به ایجاد رگ‌های عنکبوتی در برخی افراد به دلیل عوامل ژنتیکی ممکن است. درواقع اگر در خانواده سایر اعضا رگ‌های واریسی دارند، احتمال بیشتری وجود دارد که شما نیز دچار این مشکل شوید. بخش قابل توجهی از وقوع این بیماری به ژنتیک برمی‌گردد.
  • نشستن یا ایستادن طولانی مدت: بیش‌فعالی و نشستن یا ایستادن طولانی مدت می‌تواند جریان خون را مختل و رگ‌های عنکبوتی را ایجاد کند.
  • تابیدن زیر نور خورشید: تابش مستقیم آفتاب و برخورد مستقیم پوست با آن می‌تواند باعث وریدگی و ایجاد رگ‌های عنکبوتی شود.
  • عوامل جوی: شرایط جوی مانند سرما، گرما و باد نیز می‌توانند بر شکل‌گیری رگ‌های عنکبوتی تأثیرگذار باشند.
  • ضربه و آسیب: ضربه به پوست و آسیب‌های فیزیکی می‌توانند باعث ایجاد رگ‌های عنکبوتی شوند.
  • جراحی: عمل جراحی در مناطق مختلف بدن می‌تواند در بوجود آمدن رگ‌های عنکبوتی کمک کند.
  • مصرف مشروبات الکلی: الکل می‌تواند به تغییر جریان خون در رگ‌ها می‌انجامد.
  • مصرف داروها: برخی داروها می‌توانند باعث گشاد شدن رگ‌های خونی شوند.
  • مصرف طولانی مدت کورتیکواستروئیدها: استفاده بلندمدت از داروهای خوراکی یا موضعی کورتیکواستروئیدها به شکل‌گیری این بیماری کمک می‌کند.
  • بیماری‌های زمینه‌ای: برخی بیماری‌های زمینه‌ای مانند روزاسه (روزاسه) نیز می‌توانند باعث ایجاد رگ‌های عنکبوتی شوند.

لطفاً توجه داشته باشید که این عوامل ممکن است به صورت مستقل یا در ترکیب با یکدیگر نقش داشته و نحوه تأثیر آنها بر هر فرد متفاوت باشد. همچنین، عوامل دیگری نیز هستند که در ایجاد رگ‌های عنکبوتی نقش دارند اما در این مقاله به مهم‌ترین آنها اشاره شده است.

درمان واریس عنکبوتی

تشخیص و روش های درمان واریس عنکبوتی

واریس عنکبوتی به راحتی از سطح پوست قابل مشاهده است و توسط پزشک متخصص تشخیص داده می‌شود. برای تشخیص وریدهای عنکبوتی، پزشک با بررسی قسمت‌هایی که احتمال وجود واریس در آن‌ها وجود دارد، مانند ران‌ها، سوالاتی درباره علائم و احساس درد و ناراحتی از شما می‌پرسد. در برخی موارد، برای اطمینان بیشتر، پزشک ممکن است آزمایشات زیر را تجویز کند:

  • سونوگرافی: این آزمایش با استفاده از امواج صوتی، تصویری از داخل بدن تهیه می‌کند تا جریان خون در رگ‌ها را بررسی کند.
  • ونوگرافی: ونوگرافی از نوع اشعه ایکس است که با استفاده از رنگ خاص (کنتراست) تصویر رنگی از رگ‌ها ایجاد می‌کند. این آزمایش بیشتر در بیماری‌های قلبی استفاده می‌شود و در صورتی که پزشک یا پرستار به احتمال وجود لخته خون شک داشته باشند، برای تشخیص واریس عنکبوتی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اسکلروتراپی برای وریدهای عنکبوتی

اسکلروتراپی یک روش پزشکی است که برای درمان رگ‌های واریسی و رگ‌های عنکبوتی استفاده می‌شود. در این روش، یک محلول به طور مستقیم در رگ تزریق می‌شود. این محلول باعث شده رگ مورد نظر از بین برود و خون جریان خود را از طریق یک رگ سالم دیگر پیدا کند. 

رگ تخریب شده به طور ناخواسته جذب شده و در نهایت از بین می‌رود. این روش بهترین روش برای درمان رگ‌های واریسی است.

لیزر درمانی وریدهای عنکبوتی

روش درمان با لیزر یکی از بهترین روش‌ها برای برطرف کردن رگ‌های واریسی و عنکبوتی است. با استفاده از این روش، می‌توانید پوستی صاف و بدون لکه داشته باشید. 

با استفاده از این روش، به سطح پوست آسیبی وارد نمی‌شود و رنگدانه موجود در خون را هدف قرار داده و آن را بسته‌تر می‌کند و مجاری خونی تنگتر و رگ‌های عنکبوتی ناپدید می‌شوند.

عموماً رگ‌های عنکبوتی در پشت زانوها و رانها تحت درمان قرار می‌گیرند و با درمان لیزری بلافاصله بهبود می‌یابند. به همین دلیل، نتایج این درمان را می‌توانید به‌صورت سریع مشاهده کنید و از آن لذت ببرید.

پیشگیری از ابتلا به واریس عنکبوتی

به طور کلی، جلوگیری از رگهای عنکبوتی به شکل مطلق امکان‌پذیر نیست، به‌خصوص اگر در خانواده شما وجود داشته باشد یا در دوران بارداری قرار داشته باشید. با این حال، ورزش منظم، کاهش وزن اضافه و تغییر سبک زندگی برای سلامت رگ ها می‌تواند به سلامت عمومی بدن کمک کند. روش‌های زیر برای پیشگیری از زیاد شدن رگ‌های عنکبوتی حائز اهمیت هستند:

  • استفاده از کرم‌های ضد آفتاب مناسب
  • حرکت و ورزش منظم
  • استفاده از جوراب‌های فشرده و مخصوص واریس
  • کاهش وزن اضافه
  • محدود کردن اتوسونا
  • نپوشیدن لباس‌های تنگ و چسبان، به خصوص در نواحی کمر، مچ پا و لگن
  • استراحت مناسب
  • مصرف مسئولانه الکل

به طور کلی عادات روزانه مثل نشستن یا ایستادن زیاد که در جهت کم تحرکی اتفاق می‌افتد به شدت می‌تواند در بروز این بیماری موثر باشد.

جمع‌بندی

واریس عنکبوتی یکی از زیرگروه‌های بیماری واریس است که به شکل تارعنکبوت در مناطق مختلفی از مچ پا، ران و پشت ساق پا شکل می‌گیرد. این مشکل معمولاً بدون درد و ناراحتی در افراد بروز می‌کند و به طور عمده مشکلی ایجاد نمی‌کند.

تفاوت اصلی بین رگ‌های واریسی و رگ‌های عنکبوتی، در اندازه آنها است. رگ‌های واریسی معمولاً ضخیم و کلفت هستند و ظاهر طناب مانندی دارند. این رگ‌ها عمدتاً در قسمت‌های پایینی بدن، به خصوص در پاها، مشاهده می‌شوند. اما رگ‌های عنکبوتی باریک و نازک هستند و به شکلی مشابه نخ هستند. آنها در مقایسه با رگ‌های واریسی به سطح پوست نزدیک‌تر هستند و به‌طور معمول قابل لمس نیستند.

بنا به تحقیقات پزشکان، بیماری قلبی و غلظت خون در بروز واریس عنکبوتی نقشی ندارند و این عارضه نشانه وجود دیابت نیست. در صورتی که واریس عنکبوتی در پوست صورتتان وجود دارد یا می‌خواهید آن را درمان کنید، توصیه می‌شود با یک پزشک متخصص واریس مشورت کنید.

رگهای عنکبوتی از رگهایی که آسیب دیده‌اند، به وجود می‌آیند. آنها معمولاً بدون درد هستند و مشکلاتی برای سلامتی ایجاد نمی‌کنند، اما برخی از افراد ممکن است بخواهند آنها را به دلایل زیبایی درمان کنند. انواع گزینه‌های درمانی که در مقاله آنها را برای شما بررسی کردیم، می‌توانند به بهبود ظاهر رگ‌های عنکبوتی یا حذف کامل آنها کمک کنند.

رگهای عنکبوتی یک مشکل آرایشی رایج برای زنان است. با گذشت زمان، آنها بدتر می‌شوند و به ندرت خود به خود از بین می‌روند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *