واریس طنابی نوعی از انواع مختلف واریس است که در اثر نارسایی و عمکلرد ناصحیح دریچه های سیاهرگی بوجود می آید. در این نوع واریس، خون به مقدار لازم به قلب پمپاژ نمی شود که در نتیجه این وضعیت خون تجمع پیدا می کند. از علائم واریس طنابی یا شاخه ای می توان به رگ های متورم، پیچ خورده و طنابی شکل با رنگ های بنفش، آبی یا قرمز اشاره نمود که گاها دردناک می شوند. در اکثر بیماران رگ های واریسی طنابی در بخش پایینی ساق پا بروز می کند.
روش های درمان واریس طنابی مختلف است و شامل گزینه های زیر می شود:
عمل جراحی، لیزردرمانی، فلبکتومی و استفاده از جوارب های واریس. در ادامه مطالب می خواهیم در خصوص واریس طنابی، علائم، روش های درمان و تمام نکات مربوط به این عارضه صحبت نماییم. لطفا ما را تا پایان همراهی کنید.
واریس طنابی چیست؟
دریچه موجود در رگ ها و عروق خونی گاهی اوقات بدلایل مختلفی دچار اختلال می شود. وظیفه اصلی این دریچه های یک طرفه این است که خون را دوباره به سمت قلب برگردانند. اگر در کارکرد دریچه ها اختلالی بوجود آید، مقدار خون مشخص برای برگشت به سمت قلب کاهش پیدا می کند و مابقی آن در عروق و رگ ها جمع می شود. درنتیجه این حالت، فشار زیادی به دیواره عروق و رگ های خونی وارد می شود که تغییر حالت می دهند. درنتیجه فشار ناشی از خون رگ ها حالت متورم، پیچ خورده و برجسته ای پیدا می کنند که معمولا به رنگ های آبی، سبز، قرمز یا بنفش دیده می شوند. دلیل نام گذاری این نوع واریس به طنابی بخاطر ظاهر طنابی شکلی است که دارند.
بطورکلی واریس شاخه ای شامل رگ های متورم، پیچ خورده و طنابی شکلی هستند که در هر ناحیه ای از بدن می توانند ایجاد شوند اما واریس طنابی در پا بیشتر دیده می شود.
اکنون به صورت رایگان درخواست دهید
آیا واریس طنابی خطرناک است؟
واریس طنابی بیماری خطرناکی نیست ولی ظاهر پوست را می تواند تغییر دهد و درصورت عدم درمان به مشکلات جدی تری تبدیل شود. واریس طنابی می تواند درگذر زمان گسترش پیدا کند و رگ های بیشتری را درگیر نماید. همچنین درصورت پیشرفت بیماری ممکن است به مشکلات پوستی منجر شود. بنابراین بهتر است در مراحل اولیه مشاهده واریس طنابی به پزشک مراجعه نمایید و اقدامات درمانی لازم را انجام دهید.
از جمله عارضه های جدی که واریس طنابی بهمراه دارد، کم شدن سرعت جریان خون و بوجود آمدن لخته های سطحی و ریز است. این لخته ها می توانند وارد عروق شوند و موجب آمبولی شوند. واریس طنابی نوعی بیماری رایج میان بزرگسالان است؛ بطوری که از هر 10 فرد بزرگسال می تواند 3 نفر را درگیر کند. سابقه خانوادگی در ایجاد واریس طنابی بسیار اثرگذار است.
علت واریس طنابی چیست
دانستن علت واریس طنابی می تواند در پیشگیری از واریس طنابی موثر باشد. بطور کلی هر سیاهرگی که در بدن وجود دارد می تواند موجب واریس گردد، ولی در پاها و ساق ها بیشتر بروز می یابد. ایستادن طولانی مدت، راه رفتن زیاد یا وارد شدن فشار بیش از اندازه به شکم یا پاها می تواند موجب ایجاد واریس شود.
طبق تحقیقات پزشکی عوامل زیر در ایجاد واریس طنابی دخیل هستند:
1.ژنتیک
اگر پدر یا مادر مبتلا به واریس باشد، احتمال اینکه فرزندشان به واریس نیز مبتلا شود حدودا 40 درصد است. اگر هر دو والد مبتلا باشند این عدد به 80 درصد تغییر می یابد.
2.جنسیت
بدلیل شرایط جسمی زنان دو برابر بیشتر از مردان در خطر ابتلا به واریس می باشند.
3.دوران بارداری
در زمان بارداری تغییرات هورمونی گسترده ای در بدن رخ می دهد که می تواند منجر به واریس گردد. همچنین بدلیل رشد جنین و افزایش حجم رحم، میزان حجم خون بدن بالا می رود که فشار به عروق خونی وارد می نماید.
*نکته ای که قابل ذکر این است که نشستن بصورت ضربدری در ایجاد واریس موثر نیست ولی می تواند این بیماری را تشدید نماید.
علائم واریس طنابی
علائم واریس طنابی در همه افراد یکسان نیست و شکل های گوناگونی دارد. گزینه های زیر جز پرتکرارترین علائم واریس طنابی می باشند:
- تغییرات در رنگ پوست
- حس خارش
- حس سوزش
- درد
- حساسیت به لمس شدن
- خستگی و بی حالی
- ایجاد زخم روی پاها
- ایجاد التهاب
- بوجودآمدن رنگدانه های قهوه ای
- .کهیر پوستی
- انقباض ساق پا، تورم مچ پا، احساس سنگینی و کرختی در پاها
رنگدانه های قهوه ای، التهاب و زخم های پوستی بدلیل خارج شدن مایعات از درون رگ در بافت های اطرافشان بخاطر فشار بیش ازحد اتفاق می افتد. رگ های واریسی اگر پیشرفت کنند می توانند موجب تورم ضعیفی در طولانی مدت بشوند که درنتیجه آن، اختلالات پوستی و بافتی مهمی رخ می دهد.
چگونه واریس طنابی را تشخیص دهیم؟
تشخیص قطعی واریس طنابی یا شاخه ای تنها با معاینه توسط پزشک متخصص امکان پذیر است. گاهی اوقات پزشک برای یافتن علت اصلی واریس از آزمایشات دیگری استفاده می کند، مانند سونوگرافی یا آنالوگ داپلر. علائم واریس طنابی گاهی اوقات مشابه سایر بیماری های است که تشخیص نهایی را فقط پزشک می تواند انجام دهد.
درمان واریس طنابی
درمان واریس طنابی وابسته به علل ایجاد بیماری است. روش های مختلفی برای درمان وجود دارد که پزشک براساس نوع واریس، شدت و منشا اصلی بروز واریس یکی از این راهها را انتخاب می کند.
اسکلروتراپی
روشی است با حداقل تهاجم، بدون نیاز به بیهوشی و دوره نقاهت کوتاه. اسکلروتراپی واریس در شیراز بدلیل احتمال ایجاد کبودی، درد و تورم معمولا برای رگ های بزرگتر بکاربرده نمی شود.
میکروفلبکتومی
حداقل تهاجم، استفاده از بیحسی، نتیجه بخشی بالا و عوارض بسیار پایین از جمله مزایای میکروفلبکتومی است. ممکن است این روش همراه با کبودی، درد، ورم و هزینه زیاد باشد.
لیزر
لیزردرمانی واریس طنابی یکی از راه های پرطرفدار برای درمان است. این روش با حداقل تهاجم، عدم بیهوشی و برش و بخیه، دوره نقاهت کوتاه، موثر برای رگهای بزرگتر و نتیجه بخشی 98 درصدی همراه می باشد. لیزردرمانی امکان دارد دچار کبودی، درد یا تورم شود.
عمل جراحی
اگر واریس در مراحل وخیم باشد، بهترین راه استفاده از جراحی است. این روش تهاجمی تر نسبت به سایر روشها است و دوره نقاهت طولانی دارد.
پیشگیری از واریس طنابی
روش های پیشگیری از واریس طنابی بسیار مختلف و ساده هستند.
کنترل وزن در محدوده طبیعی، ورزش کردن روزانه، بالا نگه داشتن پاها، پرهیز از ایستادن و نشستن طولانی مدت، تغییر سبک زندگی و پوشیدن جوارب های واریس از راهکارهای موثر برای پیشگیری می باشند.
عوارض واریس طنابی
در اکثر موارد واریس طنابی بیماری تهدید کننده ای برای سلامتی نیست. در موارد بسیار کمی اگر واریس درمان نگردد می تواند دچار عوارضی چون:
- احساس درد، سنگینی و ناراحتی در پاها
- احساس ورم یا درد در مچ پا
- سوزن شدن کف پا و نبض دار شدن اندامها
- گرفتگی عضلات مخصوصا در پا
- ایجاد خشکی، خارش و نازک شدن پوست برروی رگ های واریسی
بهترین راه برای به حداقل رساندن عوارض واریس طنابی، مراجعه به پزشک متخصص است.
درمان خانگی واریس طنابی
اگر واریس طنابی شما در مراحل خفیف است می توانید با مشورت پزشک از راه های درمان خانگی واریس طنابی کمک بگیرید.
- بالا نگه داشتن پاهای برای به حداقل رساندن نیروی گرانش
- کاهش وزن
- داشتن رژیم غذایی سالم حاوی: مغزیجات، آجیل و عدم مصرف نمک بیش از حد
- نوشیدن آب کافی
- راه رفتن پس از ایستادن یا نشستن طولانی مدت
- پوشیدن لباس های راحت و آزاد بویژه در واریس های پا
- استفاده از داروهای گیاهی مثل زنجبیل، سیر و فلفل قرمز
- مالیدن سرکه سیب بطور موضعی بر رگ های واریسی
- روغن درمانی و ماساژ وریدهای واریسی
- عدم استعمال دخانیات
واریس طنابی در بارداری
واریس طنابی در بارداری جز عوارض شایع دوران بارداری است که خطرناک نمی باشد. واریس طنابی زمانی بروز می یابد که رحم به رگ های بزرگتر فشار وارد می نماید و از بارگشت دوباره خون به قلب جلوگیری می کند.
بالا نگهداشتن پاها حداقل یکبار در روز و فعالیت بدنی کافی می تواند از بروز درد جلوگیری کند. در زمان بارداری ممکن است که زنان به واریس واژن نیز دچار شوند.
بهترین راه درمان واریس طنابی
درصورت مشاهده رگ های برجسته و دردناک در نواحی مختلف بدن بویژه پاها توصیه می شود که حتما به پزشک متخصص واریس مراجعه نمایید که از گسترش بیماری جلوگیری نمایید. یکی از بهترین مراکز درمانی برای واریس، کلینیک تخصصی دکتر جمالی واقع در شیراز می باشد.
این کلینیک دارای مزایای بینظیری است مانند: تیم پزشکی ماهر، تشخیص درست و قطعی، استفاده از روش های درمانی با حداقل تهاجم و کمترین درد، درمان موثر و رفتار دلسوزانه با بیمار. برای دریافت نوبت و مشاوره رایگان همین حالا اقدام فرمایید.
نتیجه گیری
واریس طنابی جز واریس های شایع میان مردم است که با تورم رگهای بزرگتر از 1 میلی متر و طنابی شکل بروز پیدا می کند. دلیل ایجاد این بیماری، ضعیف شدن دیواره رگها جهت انتقال خون است که ممکن است روی پوست یا درون عضلات اتفاق بیفتد.
شرایط شغلی، تغییرات هورمونی، جنسیت و سن و سال می تواند شرایط بیماری را وخیم تر کند. بهترین راهکار برای درمان و جلوگیری از پیشرفت بیماری، مراجعه به پزشک است.
در صورت بروز علائم شدید واریس طنابی ، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان مناسب را دریافت کنید و از عوارض جدیتر جلوگیری شود. مشاوره با تیم پزشکی حاذق مرکز واریس در شیراز دکتر جمالی میتواند به شما کمک کند تا بهترین راهکارهای درمانی را برای واریس بیابید.
بدون نظر